Wat mag je wel en niet eten met een beugel?

 

Een beugel zorgt voor een verbetering van de uitstraling van uw gebit, doordat tanden en kiezen recht in de rij komen te staan. Er zitten echter ook een aantal beperkingen aan een beugel, doordat het niet langer mogelijk is om alles te eten. Gelukkig kunt u het meeste nog blijven nemen tijdens uw behandeling bij de orthodontist. Welke dingen kunt u wel en niet eten tijdens het behandelingstraject? In dit artikel geven we u een aantal voorbeelden van etenswaren die wel en niet gegeten kunnen worden tijdens het dragen van een beugel.

Bij een losse beugel kunt u alles blijven eten, omdat de beugel tijdens het eten uit uw mond mag. Wel kan het kort na het plaatsen van de beugel enigszins pijnlijk zijn om te eten, doordat er via de beugel kracht op uw tanden en kiezen wordt uitgeoefend.

Eten met een vaste beugel

Een vaste beugel of de retentiebeugel uit de tweede fase van het behandelingstraject bij de orthodontist brengt echter wel een aantal beperkingen met zich mee. Zo wordt het door orthodontisten afgeraden om harde etenswaren te nemen, omdat de beugel hierdoor kan beschadigen. Denk bijvoorbeeld aan de korstjes van een gebakken stokbrood, een harde appel, hard snoep, enzovoorts. Bij het eten van deze etenswaren kan een stangetje achter uw tanden los komen te zitten, kunnen slotjes op uw tanden afbreken, enzovoorts.

Heeft u een kapotte beugel? Breng zo snel mogelijk een bezoek aan uw orthodontist om de beugel te laten herstellen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *