Op welk moment starten met een beugel?

Het is lastig om een vast punt te geven, waarop het verstandig is om te starten met een behandelingstraject bij een orthodontist. Niet iedereen heeft hetzelfde gebit en daarbij gaat de groei van tanden en kiezen niet bij iedere patiënt even snel. In ieder geval is het vanzelfsprekend noodzakelijk om het melkgebit volledig te hebben gewisseld en uw volwassentanden zover mogelijk te laten doorgroeien voor u een behandeling bij de orthodontist start. Gelukkig hoeft u over het algemeen niet zelf te bepalen wanneer een behandeling bij de orthodontist gestart moet worden. De tandarts zal u namelijk altijd waarschuwen, als het interessant kan worden om een beugel te nemen.

Puberteit meest populaire fase

De meeste kinderen starten met een behandeling bij de orthodontist als ze in de puberteit komen. Op dat moment zijn de tanden grotendeels volgroeid en kan de groei van de kaken nog enigszins bijgestuurd worden. Dit is het nadeel aan wanneer u op latere leeftijd pas zou starten met een beugel. De kaakgroei kan op dat moment niet langer beïnvloed worden, waardoor het traject meer tijd in beslag zal nemen. Tanden en kiezen kunnen in dit geval namelijk enkel nog met een vaste beugel in de juiste houding worden gezet. Bij een onvolgroeide kaak kan dit ook nog met een losse beugel, wat makkelijker is met het eten, tijdens een feestje of het slapen.

Twijfelt u over het wel of niet beginnen van een behandeling bij de orthodontist? Vraag uw tandarts om raad! Hij of zij kan u een goede indicatie geven van het belang van een dergelijke behandeling.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *