Opleiding

Opleiding van een orthodontist

Wilt u zelf orthodontist worden en kinderen/volwassenen helpen bij het herstellen van de vorm van hun gebit? Of bent u benieuwd welke opleiding een orthodontist volgt? In dit artikel gaan we in op de opleiding van een orthodontist, het is namelijk niet zo dat een tandarts bijvoorbeeld ook werkzaamheden van een orthodontist uit mag voeren of andersom. De opleiding tot een orthodontist is specifiek gericht op het werk van een orthodontist: het plaatsen of vervangen van een beugel, het maken van foto’s van het gebit en het opstellen van een behandelingstraject. Vaak heeft een orthodontist al een vooropleiding tot tandarts gehad, voordat hij of zij de specialisatie in de richting van een orthodontist volgt.

Opleidingstraject van een orthodontist

Een orthodontist volgt eerst een opleiding tandheelkunde, die zes jaar duurt en enkel op universiteiten in Nederland wordt aangeboden. Nadat deze opleiding is afgerond kan iemand de specialisatie tot orthodontist volgen, wat nog eens vier jaar in beslag neemt. Zo duurt het in totaal circa tien jaar, voordat iemand het werk van een orthodontist uit mag voeren.

Wanneer u eenmaal een volwaardig orthodontist bent, kunt u doorgaan om ook de functies van een kaakchirurg uit te mogen voeren. Let wel, hiervoor heeft u ook de opleiding ‘geneeskunde’ nodig die eveneens aan de universiteit wordt gevolgd. Vanzelfsprekend kan een orthodontist nog verschillende andere cursussen volgen om op de hoogte te blijven van de laatste trends en behandelmethodieken.

Op een universiteit kan men u meer vertellen over het opleidingstraject van een orthodontist.

Comments are closed.