Verschil tussen een tandarts en orthodontist

 

De opleiding tot tandarts is anders, dan die van een orthodontist. Een orthodontist heeft namelijk naast de opleiding tot tandarts nog een verdere specialisatie gedaan. Daarbij voert een tandarts andere behandelingen uit, dan de orthodontist. Een tandarts controleert uw gebit op complicaties als gaatjes, ontstoken tandvlees of een ontsteking aan een wortelpunt. Vervolgens zal de tandarts in de meeste gevallen zelf zorgen voor de behandeling hiervan. Wanneer uw tanden en kiezen scheef staan, kan een tandarts vaak echter weinig voor u betekenen. U zult in dit geval worden doorgestuurd naar een orthodontist met een eigen praktijk, of in het ziekenhuis.

Behandelingen van een orthodontist

Een behandeling van een orthodontist is dan ook puur gericht op het herstellen van de uitstraling van uw gebit. Tanden en kiezen kunnen worden rechtgezet, er kan een retentiebeugel geplaatst worden om uw tanden in de juiste stand te laten blijven staan, enzovoorts. Een orthodontist zal u echter niet wijzen op gaatjes, ontstoken tandvlees, etc. Dit maakt het belangrijk om naast de behandeling bij de orthodontist ook bij uw tandarts langs te gaan voor de periodieke controle van uw gebit.

Wat de tandarts en orthodontist gemeen hebben, is dat ze u allebei kunnen helpen met het trekken van een verstandskies in uw gebit. Soms is het voor een orthodontist noodzakelijk om een verstandskies te trekken, als deze bijvoorbeeld scheef lijkt te groeien. De verstandskies kan de andere tanden en kiezen dan verdrukken, waardoor deze opnieuw scheef komen te staan. Ook voor een tandarts kan het noodzakelijk zijn om een scheefgroeiende verstandskies te trekken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *