Wat doen wij?

Wat doet een orthodontist?

Bijna ieder kind gaat in zijn of haar leven naar een orthodontist, omdat het gebit van vrijwel niemand in een keer goed staat. Omdat een scheef gebit vaak een minder fraai gezicht is, kan een tandarts kinderen (en volwassenen) doorsturen naar een orthodontist. Deze werkt over het algemeen vanuit een eigen praktijk, of in een ziekenhuis. Het doel van de orthodontist is het rechtzetten van de tanden en kiezen van het kind of de volwassene. Om dit te bewerkstelligen volgt een patiƫnt vaak een traject van enkele maanden bij een orthodontist, die het kind of de volwassene meerdere beugels laat gebruiken. Deze beugels zorgen door een bepaalde druk te geven voor een verandering in de stand van de tanden en kiezen in het gebit.

Lengte van het traject bij een orthodontist

De lengte van een behandelingsperiode bij een orthodontist verschilt sterk per persoon. Buiten het feit dat niet iedereen een gelijk gebit heeft, is ook niet iedereen even trouw in het dragen van de beugel. Voor kinderen is het niet altijd even fijn om een buitenboordbeugel mee te nemen naar school, omdat het kind daarbij door andere kinderen zou kunnen worden uitgelachen. Het is echter helemaal niet vreemd, om een beugel te dragen!

Op basis van de beginsituatie en de trouw waarmee het kind de beugels draagt, wordt de lengte van het traject bij de orthodontist bepaald. Na afloop van de behandeling krijgt het kind of de volwassene vaak een tweetal stangetjes achter de boven- en onderkaak. Deze stangetjes houden de tanden en kiezen op de juiste plek.

Comments are closed.